prof. Aleksandar Nikolić Brajić

Dugmetarska harmonika, Stilovi: Balkan & Klasična muzika

 

                             B I O G R A F I J A

Učenik generacije OMŠ za školsku 2008/09. godinu i
Učenik koji je najuspešnije prezentovao školu u školskloj 2012/13. godini - nagrada „Živorad Grbić”
Aleksandar Nikolić rođen je 1995. godine u Šapcu. Živi u Koceljevi i harmoniku je počeo da svira sa četiri godine. Polaskom u prvi razred osnovne škole u Koceljevi, krenuo je i u prvi razred niže muzičke škole „Živorad Grbić” u klasi profesora dr Zorana Rakića. Naporna putovanja od Koceljeve do Valjeva i nazad tri puta nedeljno nije sprečilo Aleksandra da već od prvog razreda počne da niže uspehe.

Nakon završetka Osnovne muzičke škole, iza sebe je već imao 50 nagrada, 38 pehara i 3 medalje. Virtuoz na harmonici svira podjednako dobro i klasičnu i narodnu muziku koju ga uči otac Mića Nikolić-Brajić. Tokom školovanja u osnovnoj muzičkoj školi učestvovao je na svim takmičenjima klasične muzike u našoj zemlji (Smederevo, Ub, Kragujevac, Novi Kneževac, Ugljevik, Loznica, Lazarevac, Aranđelovac...) i uvek osvajao prve nagrade sa maksimalnim brojem bodova 100 i mnogo puta poneo titulu laureata takmičenja. Na Republičkom takmičenju i na festivalima muzičkih škola, kao član ekipe škole „Živorad Grbić” uvek je osvajao najviše prve nagrade.

U toku osnovne muzičke škole Aleksandar je svoje znanje dokazao i na evropskoj i na svetskoj sceni i to:
    •    2006. godine na evropskom takmičenju u Kligentalu (Nemačka) osvojio je treće mesto.
    •    2007. godine na svetskom takmičenju u Kastelfidardu (Italija) osvojio je prvu nagradu i poneo zvanje prva harmonika sveta. Tim povodom u njegovoj rodnoj Koceljevi Opština mu je priredila svečan doček gde je dobio povelju iz oblasti umetnosti.
    •    2008. godine na evropskom takmičenju u Moravskim Toplicama (Slovenija) takmičio se u dve kategorije i postao dvostruki evropski prvak: u klasičnoj muzici i u varijete.
    •    2009. godine na evropskom takmičenju u Puli (Hrvatska) ponovo je osvojio prvo mesto i titulu evropskog prvaka.
    •    2010. godine na evropskom takmičenju u Sarajevu osvojio je prvo mesto i titiulu evropskog prvaka.
U oblasti narodne muzike Aleksandar je takođe imao odlične rezultate:
    •    Čak tri puta je bio „Prva harmonika Soko Banje” i to 2004, 2005 i 2010. godine. Sa osam godina kao najmljađi takmičar, 2004. godine, sovojio je titulu prvaka Srbije u Soko Banji i kao nagradu dobio Rolland harmoniku.
    •    Tri puta je bio pobednik na međunarodnom takmičenju „Beogradski pobednik”.
    •    Pobednik na takmičenju „Ex Yu” u Bijeljini.
    •    Pobednik na „Oplenačkoj berbi” u Topoli.

Pored svih osvojenih nagrada Aleksandar je u školskoj 2007/08. godini pohađao sedmi razred osnovne škole, vanredno osmi razred osnovne škole i šesti razred niže muzičke škole u Valjevu gde je bio i đak generacije.

U martu 2013. godine nastupio je na Institutu za umetnost i kulturu u ukrajinskom gradu Belgorodu, gde je predstavljao Srbiju na Ruskom danu harmonike.

Pored svih dosadašnjih osvojenih nagrada, u zemlji, Evropi i svetu (ima preko 60 pehara) osvajao je i brojne diplome i medelje za osvojena prva mesta. Od škole je dobio i nagradu „Živorad Grbić” kao učenik koji je najuspešnije prezentovao školu u školskloj 2012/13. godini, koja takođe govori mnogo o njegovim uspesima. 

Školske 2012/13. godine završio je SMŠ „Živorad Grbić” u Valjevu u klasi prof. Vladimira Obradovica. 

U aprilu 2013. je na Evropskom takmičenju u Istočnom Sarajevu osvojio prvo mesto i bio laureat takmicenja. Posle srednje škole, Muzičku akademiju je upisao u Istočnom Sarajevu u klasi dr Zorana Rakića. Na njegovo i profesorovo zadovoljstvo ponovo je u njegovoj klasi, što mu je i bio cilj, jer je iz oblasti klasične muzike sa prof. Zoranom Rakićem postigao najveće rezultate.
 2013. Godine u septembru pobednik Svetskog Trofeja harmonike u Samari- Rusija!
2017.godine Pobednik Ilidzankog festivala - Sarajevo kategorija Seniori.

 

Od Aprila, 2020 predaje harmoniku za sve uzraste (od apsolutnih početnika do profesionalnih harmonikaša) na Accordion Online Academy!

Rezervišite svoj besplatni čas, broj učenika je ograničen.